13. Helleren, Lund

Syngesteinen på Helleren

Type: Klangstein
Lokalt navn: Syngesteinen

Beliggenhet
Fylke: Rogaland
Kommune: Lund
Lokalitet: Helleren, Ualand

Steinen ligger noen meter inne i skogen, omtrent 200 meter på oversiden (sørsiden) av tunet på Helleren.

Beskrivelse
Syngesteinen, som ligger i blokkmark, måler ca. 4 x 2 x 1 meter. Volumet er følgelig rundt 8 m3. Den er flat, nærmest som ei helle, på toppen, og lener seg med landskapet i den nordvendte skråningen. Ingen slagmerker er synlige, men overflaten er litt preget av forvitring, så eventuelle merker kan ha blitt borte. Klangen er metallisk og klar, med en tonehøyde på mellom F# og G. Klangen er best i endene, i en spiss mot nord (se video) og enden på den andre siden. Vibrasjonen høres og føles godt i motsatt ende av der man slår, så det er tydelig at hele blokka blir satt i vibrasjon.

Kulturhistorie og tradisjon
Det er ikke bevart sagn eller spesielle historier knyttet til steinen, men folk i området har visst om den. Grunneieren Nils Heskestad sier at da de bosatte seg på gården hørte de gamle folk fortelle om syngesteinen. Etter at ei eldre dame fortalte at hun pleide å leke på steinen som barn, klarte de å lokalisere steinen. Klokkursteinen er et navn på en stein som skal være i det samme området, og det kan hende at det er et eldre navn på syngesteinen.

Helleren – med navn etter en stor heller som står like ved gårdstunet (se bilde) – har hatt bosetning siden eldre steinalder. Undersøkelser ved helleren har gitt flere dateringer, og arkeologene mener det har vært menneskelig aktivitet her kontinuerlig fra steinalderen til moderne tid. Nærheten til helleren kan tyde på at folk har visst om og slått på denne syngesteinen i lang tid, men vi kan ikke si dette med sikkerhet.

Kilder: Nils Heskestad og hellerstunet.wordpress.com. Takk til Nils Heskestad (Hellerstunet) og Sylvie Skadberg (Dalane Tidende).

Alle klokkesteiner (blå nåler med klang, grønne uten):