22. Syngjesnuten, Bjerkreim

Syngjesnuten ved Gravdal

Type: Klangstein
Lokalt navn: Syngjesnuten

Beliggenhet
Fylke: Rogaland
Kommune: Bjerkreim
Lokalitet: Syngjesnuten, Gravdal

Syngjesnuten ligger på 193 meters høyde i Ognaheia på grunnen til gården Gravdal – omtrent 600 meter nordvest for Ognas utløp i Øvrabøvatnet i Ognadalen og 100 meter nordøst for Stølstjørna.

Beskrivelse
Syngjesnuten er en kolle med tre heller som gir lyd. Alle tre har luft under seg, men de har ikke løsnet helt fra fjellet. Den øverste (mot nordøst) har et areal på om lag 1 kvadratmeter, de to nederste er begge anslagsvis 2 kvadratmeter. Den øverste har en høyfrekvent og ganske klar tone, men lite etterklang. Den midterste gir dypere tone med rik, klokkelignende etterklang. Dette er den med best lyd. Den nederste steinhella har også etterklang, riktignok ikke så klar. Denne klinger best ytterst (og mot nord), mens den lenger inne har dårlig lyd på grunn av kontakt med fast fjell.

Kulturhistorie og tradisjon
Syngjesnuten er et av en rekke lokale navn i dette kulturlandskapet. Grunneieren Rolf Gravdal (f 1964) har kunnskapen om navnene og om Syngjesnuten som familietradisjon. Navnet har åpenbart sammenheng med de syngende steinene. Klongarsteina er fellesnavnet Gravdal bruker om syngende eller klingende steiner (jf. nr 23, Klongershodlen).

I lydopptaket høres først den øverste (og minste) steinhella, deretter den midterste, og til slutt den nederste.

Takk til Rolf Gravdal.

Alle klokkesteiner (blå nåler med klang, grønne uten):